Magnus Toren kapel

Magnus kerk Bellingwolde

De vrijstaande klokkentoren bij de Magnuskerk in Bellingwolde dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was de spits van de toren voorzien van vier dakkapellen. De Protestantse gemeente wilde de vier dakkapellen terug op de spits plaatsen. Hiervoor moest onderzoek worden gedaan en de vergunning moest verzorgd worden.

Na zoek en speurwerk in archieven en fotomateriaal zijn we er achter gekomen dat de dakkapellen ergens in de jaren 50 van de spits zijn verwijderd. De plekken waren nog deels te herleiden uit aanpassingen in het dakbeschot.

Het terugplaatsen van de dakkapellen was voor de opdrachtgever misschien alleen een esthetische keus maar door het missen van de dakkapellen kon er boven in de spits onvoldoende geventileerd worden waardoor het dakbeschot vochtig en klam aanvoelde tijdens ons eerste bezoek. Ook vormde er zich schimmels op het hout. Door het terug plaatsen van de dakkapellen kon de natuurlijke ventilatie hersteld worden. Door het bestuderen van fotomateriaal hebben we het originele uiterlijk kunnen herleiden. De maatvoering is bepaald op basis van schaal. Het materiaalgebruik en detaillering is afgestemd op de bouwperiode.

Magnus Toren Scheemda

Magnus Toren kapel

Tweet dit
Deel op Facebook